Energiesysteem Tuvista

In uw woning heeft u een individuele warmtepomp. Deze warmtepomp krijgt bronwarmte en -koude vanuit een collectief energiesysteem met gesloten bodemlussen. Met het systeem kunt u uw woning aangenaam verwarmen wanneer het kouder is en heerlijk verkoelen in de warme zomermaanden. Bovendien beschikt u altijd over warm kraanwater.

Voor de warmtepomp betaalt u een maandelijks huurbedrag. Voor de levering van bronwarmte en bronkoeling betaalt u alleen een vastrechtbedrag.

Werking in de woning

Thermostaat

Met de thermostaat kunt u de temperatuur aanpassen. Hier leest u onze tips:

  • Kies voor een vaste ruimtetemperatuur en wijzig deze zo min mogelijk;
  • Uw woning is voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Met vloerverwarming en vloerkoeling kan het even duren voordat u het effect merkt van een wijziging in de ingestelde ruimtetemperatuur. Verander de temperatuur alleen als het echt nodig is;
  • Heeft u vloerverwarming en vloerkoeling en wilt u tijdelijk geen gebruik maken van de verwarming en/of koeling wijzig de ingestelde temperatuur dan enkel een paar graden
Vloerverwarming en vloerkoeling

De warmtepomp is aangesloten op uw vloerverwarming/vloerkoeling. Met de vloerverwarming en vloerkoeling wordt uw woning verwarmd en gekoeld. Let daarom goed op bij het kiezen van een geschikte vloer. U vindt alle belangrijke voorwaarden in de brochure op de documentenpagina.

Eigendom

De warmtepomp en de thermostaat zijn eigendom van Energiek, alle overige installatiedelen zijn eigendom van de eigenaar van uw woning. Dit bent u of is uw verhuurder. Ga voorzichtig om met de warmtepomp en de thermostaat. Hang of monteer niets op, aan, boven en onder de warmtepomp. De plek waar de warmtepomp staat, moet goed toegankelijk zijn en blijven, voor bijvoorbeeld calamiteiten, storingen of voor inspectie of reparatie door of namens Energiek. Zorg er ook voor dat er geen dingen in de buurt van de warmtepomp staan die de warmtepomp kunnen beschadigen. Wordt er toch iets beschadigd? Neem dan direct contact met ons op.

    Handleiding warmtepomp   

Voor het produceren van warmte en koude heeft de warmtepomp elektra nodig. Deze elektra wordt afgenomen achter uw elektrameter. U betaald dus voor de elektra die de warmtepomp verbruikt. Zie het als een huurauto, daar betaald u ook voor de brandstofkosten.

 

De binneninstallatie in uw woning behoort niet tot het eigendom van Energiek. Wel is de binneninstallatie van grote invloed op het functioneren van ons energiesysteem. Ervaart u problemen met de verwarming of koeling van uw woning controleer dan altijd eerst of uw binneninstallatie correct werkt.

Wijzigen, uitbreiden of vervangen?

In een huis met een aansluiting op ons energiesysteem werkt het installeren, uitbreiden of wijzigen van de (vloer)verwarming net iets anders dan gebruikelijk. Na eventuele wijzigingen of aanvullingen moeten de verwarming en koeling nog wel juist werken. Wij adviseren u geplande veranderingen aan uw verwarmingsinstallatie altijd eerst te melden bij Energiek of door een erkend installateur te laten uitvoeren. Die kan namelijk ook de afstelling van uw gehele verwarmingsinstallatie aanpassen aan de verandering.